Son Dakika
banner1

Lavrov'dan "Türkiye ve Esed rejimi ile üçlü görüşme" açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve Esed rejimi Dışişleri Bakanlarıyla üçlü görüşme gerçekleştirileceğini açıkladı. Lavrov, en büyük ihtilaf meselesinin İdlib olduğunu belirtti.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Esed rejimi Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini ele almak üzere üçlü bir görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı.

DÜNYA 19.01.2023, 08:13
Lavrov'dan "Türkiye ve Esed rejimi ile üçlü görüşme" açıklaması

Lavrov Türkiye ile Suriye arasındaki en büyük sorunu açıkladı

DW Türkçe'nin haberine göre, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında "Bildiğiniz gibi Türkiye Şam'la ilişkilerini normalleştirme girişiminde bulundu" diyen Lavrov, Rusya'dan iki komşu ülke arasında aracılık talep edildiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, "ihtilaflı konuların başında İdlib'in geldiğini" belirterek "Ankara'nın bölgedeki Türkiye yanlısı grupları El Nusra'dan ayırması gerektiğini" söyledi. Lavrov, Halep bölgesindeki Türk-Rus ortak devriyelerinin de şu ana kadar işe yaramadığını ifade etti.

Lavrov: Batı'dan gelebilecek ciddi önerileri değerlendiririz
Lavrov, Ukrayna'da devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda da bulundu. Batı'nın Moskova'ya karşı yürüttüğü "hibrid savaşa" rağmen Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerine ulaşacağını söyleyen Bakan, "özel askeri operasyonun" hedeflerinin Rusya'nın "temel meşru çıkarlarına" göre belirlendiğini savundu. Ukrayna'daki Rusların haklarının korunduğundan emin olmak istediklerini vurgulayan Lavrov, ''Ukrayna'da Rusya'ya tehdit oluşturacak hiçbir askeri altyapı bulunmamalıdır'' diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Moskova'nın Ukrayna topraklarından tamamen çekilmesi ve Kiev'e savaş tazminatı ödemesi talebine ise Ukrayna lideriyle herhangi bir müzakerenin olamayacağı sözleriyle yanıt verdi.

Batı'yı tüm kararları Ukrayna adına almakla itham eden Lavrov, Rusya'nın Batı'dan çatışmayı sonlandırmaya yönelik gelecek her türlü girişimi ciddi biçimde değerlendirmeye hazır olduğunu, ancak henüz ciddi bir öneri görmediklerini sözlerine ekledi.

Hitler karşılaştırması
Lavrov, açıklamalarında ABD'yi de eleştirdi. Washington'ı "Adolf Hitler ve Napolyon Bonapart" ile karşılaştıran Dışişleri Bakanı, bu ülkenin "Rusya'yı bitirmek için Avrupa'yı boyunduruk altına almaya" çalıştığını savundu. Lavrov, "aynı Hitler'in Yahudi meselesine nihai bir çözüm istemesi gibi Batılı politikacılar da şimdi açık açık Rusya'nın stratejik bir bozguna uğratılması gerektiğini söylüyor" ifadelerini kullandı.

"Nihai çözüm", Nasyonal Sosyalistlerin Yahudilerin ve diğer azınlık mensubu altı milyon insanın sistematik olarak öldürülmesine yol açan soykırım planıydı. Lavrov, daha önce de Hitler'in "Yahudi kanı" taşıdığını söylemiş, Bakanın bu sözleri İsrail'de öfkeli protestolara yol açmıştı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu