Son Dakika
banner1

Joe Biden'dan flaş Afganistan açıklaması!

Son dakika: ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'da hiçbir zaman "ulus inşası" için bulunmadıklarını ve ülkeden ayrılma kararının doğru olduğunu savundu.

DÜNYA 17.08.2021, 02:59
Joe Biden'dan flaş Afganistan açıklaması!

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini söyledi.

Kararımın tam olarak arkasındayım. ABD'nin milyarlarca dolar kaynak harcaması oldu. ABD askerlerinin çekilmesi bizim için doğru bir karardı. Siyası anlamda bir çözüm bulunması konusunda ısrarcı olduk ancak bu reddedildi.

Hepimiz için elbetteki zorlu ve acı kararlar bunlar. Elbette ki diplomatlarımız, askerlerimiz için hepsi zor kararlar. Afganistan'da yakınlarını kaybedenler için de öyle.

Şiddetin önlenmesi için çaba harcamaktayız. Bizim dış politikamızda insan hakları olması gerekiyor. Afganistan'da ABD güçlerinin ayrılması için 6 bin ilave asker takviyesi oldu. Sivil ve askeri uçuşların güvenli olarak sağlanması için büyükelçiliğimizi kapattık. Binlerce ABD vatandaşı güvenli bir şekilde bölgeden ayrıldı. ABD'nin dostları ülkeden güvenli şekilde ayrıldı.

Afganların güvenliğini sağladık. Afganistan'da mağdur olabilecek insanların ayrılması için de çaba sarf ettik.

"ABD'NİN EN UZUN SAVAŞINI SONLANDIRIYORUZ"

Taliban'a şunu söylemeliyim ki, ABD varlığına bir müdahale olursa tüm gücümüzü oraya göndeririz. Bunu hemen ve kapsamı sınırsız bir şekilde gerçekleştiririz. ABD'nin en uzun savaşını sonlandırıyoruz. Herhangi bir askeri müdahalenin güvenli bir Afganistan oluşturamadığını gördük.

Olanlardan derin üzüntü duyuyoruz. Afganistan'da terörle mücadele konusunda ve başka ülkelerde yaptığımız görevlerde başarılı olduk. Bu uzun süre içinde birçok önemli adım atıldı. Usame Bin Ladin etkisiz hale getirildi. Ulusal güvenliğimizi gerçekleştirmiyorduk. 

BİDEN'DAN BİR İTİRAF İKİ TEHDİT

ABD Başkanı Joe Biden, “Son 20 yılda ortaya konanlar ve yaşananlar bizim çıkarımız değildi. Bunları sonlandırmak bizim siyasi çıkarımızdı. Cesur vatandaşlarımız bu ülke için mücadele etmekte. Taliban’a şunu net bir şekilde ifade ettik. Eğer personelimize saldırı ya da çalışmalarımıza zarar verirseniz Amerika’nın tepkisi çok hızlı ve güçlü olacaktır” dedi.

Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini söyledi. 

TRUMP'TAN BİDEN'A İSTİFA ÇAĞRISI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinin ardından Başkan Joe Biden'ı istifaya çağırdı.

Eski ABD Başkanı, istifa çağrısından önce yayımladığı bir diğer bildiride ise "Joe Biden'ın Afganistan'da yaptığı efsane. Amerikan tarihinin en büyük yenilgilerinden biri olarak tarihe geçecek!" sözlerini sarf etmişti.


 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu