Son Dakika
banner1

Biden canlı yayında tehdit etti: Sizinle daha işimiz bitmedi

Biden ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. ABD'nin en uzun savaşının sona erdiğini söyleyen Biden, 'DEAŞ Horasan'a şunu söyleyeceğim: Sizinle işimiz daha bitmedi.' ifadelerini kullandı

DÜNYA 01.09.2021, 02:22
Biden canlı yayında tehdit etti: Sizinle daha işimiz bitmedi

ABD Başkanı Biden Afganistan'daki son durumua dair açıklamalarda bulundu.

BIDEN'IN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE;

Nisanda bir karar verdim bu savaşı bitirmek için. 300 binden fazla Afgan ordusunun Taliban'la olan iç savaşta daha ciddi mücadele edeceğini düşündük. Bu varsayım yanlış çıktı. Yine de ekibimize talimat verdik. Bu duruma hazırdık. Onlar ve Afganistan halkının çöküşünü izlerken, cumhurbaşkanı ülkeden kaçarken biz hazırdık. ABD'nin en uzun savaşı sona erdi. Binlerce Afgan çevirmeni çıkardık ülkeden ve Amerika'yı destekleyenleri çıkardık.

Şimdi yaklaşık 100 ile 200 Amerikalının Afganistan'da kaldığını düşünüyoruz. Kalan Amerikalılar için son bir tarih yok her zaman onları çıkaracağız. Taliban halka açık sözler verdi, güvenli geçiş vereceğiz dediler. Biz sadece sözlerine güvenmiyoruz, eylemlerine bakıyoruz. Ben bu sonsuz savaşı daha da uzatmayacaktım.

 Burada seyahat özgürlüğü, güvenli geçiş ve 100'den fazla ülke ile birlikte Taliban'ın talimatları tutması için çaba göstereceğiz. Buradan gitmek isteyenler buradan ayrılabilsin ve insani yardım Afgan halkına ulaşabilsin.

Güvenli geçiş vereceklerini söylediler. Buna ABD'li çalışanlarla birlikte dediler. Biz sadece sözlere bakmıyoruz, eylemlere de bakıyoruz. 31 Ağustos'ta ayrılmak burada zorunlu çekilme için yaptığımız bir şey değil, Amerikan halkını kurtarmak için yaptığımız bir durumd

SİZİNLE DAHA İŞİMİZ BİTMEDİ

Trump, Taliban ile bir anlaşma yaptı. Her şey benden önce planlanmıştı. Eğer 2001'de Yemen'dan saldırıya uğrasaydık o zaman hiç Afganistan'a karışır mıydık? Hiçbir çıkarımız yoktu Afganistan'da. Afganistan'daki görevimizi 10 yıl önce bitirmiştik. Artık bu savaşı bitirmenin zamanı gelmişti, yeni bir dünyadayız artık. Terör tehdidi dünyanın dört bir yanına sıçradı. Terör tehdidi sürüyor. Terörle mücadelemiz sürecek.  DEAŞ Horasan'a şunu söyleyeceğim: Sizinle işimiz daha bitmedi.

Biden ayrıca dünyanın artık değiştiğini ve ABD’nin Çin ile ciddi bir güç yarışına girdiğini hatırlatarak ABD’nin de kendisini yeni dünya koşullarına göre şekillendirmesi gerektiğini belirtti.

Afganistan savaşını bitireceğine dair başkanlık yarışı sırasında söz verdiğini hatırlatan Biden, bu sözünü bugün yerine getirmiş olduğunu ifade etti.

Biden, Afganistan’daki savaşı daha düşük yoğunluklu, daha az maliyetli ve az riskli bir şekilde devam ettirilebileceğine ilişkin eleştirilere ise “Hiçbir savaşta düşük yoğunluk ya da düşük risk veya düşük maliyet yoktur.” diyerek karşılık verdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu