Son Dakika
banner1

Amerika itiraf etti.. Erdoğan olmasa kıtlık olurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Tahıl Koridoru anlaşmasının yankıları kıtalar ötesinde sürüyor.

DÜNYA 29.12.2022, 12:25
Amerika itiraf etti.. Erdoğan olmasa kıtlık olurdu

ABD menşeili politik düşünce kuruluşu Atlantic Council'in son sayısında yer alan '2023 yılında Ukrayna'da iyimser olmak için 8 neden' başlıklı tahlilde Türkiye'nin 'anahtar' rolü üstlendiği belirtildi.

ABD'den Erdoğan itirafı: "Olmasaydı kıtlık çekecektik"

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna-Rusya savaşındaki politikasını överek, "Olmasaydı kıtlık çekecektik" itirafında bulundu.

Makalede Ukrayna Rusya savaşının önümüzdeki günlerde sonuçlanacağına yönelik görüş paylaşılırken, olası barış mütarekelerinin Türkiye'nin gözetiminde ve desteğiyle gerçekleşeceği vurgulandı.

"GENİŞ BİR BÖLGE KITLIK ÇEKECEKTİ"

Ankara'nın Moskova ve Kiev arasında yürüttüğü başarılı mekik diplomasisi sonucunda kıtlık tehlikesinin ortadan kalktığı belirtilirken, Tahıl Koridoru anlaşmasına ayrı bir parantez açıldı.

Brian Mefford imzalı yazıda: "Türkiye, Ukrayna tahılını sevk etme anlaşması müzakerelerinde başarılı olmasaydı, Ukraynalı çiftçiler daha da çaresiz bir durumla karşı karşıya kalacak ve daha geniş bir bölge kıtlık çekecekti" denildi.

PERSPEKTİF

On aydır savaş halinde olan Ukrayna ve Rusya'nın diplomatlarını bir araya getirmeyi başaran Türkiye, tüm dünyayı etkileyen Tahıl Koridoru projesini de hayata geçirdi. Ukrayna flamalı yük gemileri, 22 Temmuz'da limanlardan demir alıp yola koyulurken Türkiye'nin projedeki kritik rolüne onlarca ülkeden övgü yağdı.

BAYRAKTAR DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Makalenin devamında Türkiye'nin Ukrayna'ya acil elektrik tedarikindeki operasyonu hatırlatılıp, Bayraktar'ın savaşta dengeleri değiştirdiği şöyle anlatılıyor:

"Türk “Bayraktar” silahlı insansız hava araçları, savaşın ilk haftalarında kritik bir fark yaratarak Kiev ve Harkov'u Rus işgalinden kurtarmaya yardımcı oldu."

Volodimir Zelensky, BAYKAR Genel Müdür'ü Haluk Bayraktar'a 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı taltif etmişti

 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek telefonu Putin'in 'U dönüşüne' yetti!' Rusya'nın kalbinden çarpıcı yorum

"GERÇEKTEN DE ERDOĞAN TEK LİDER!"

Ses getiren metnin son bölümünde Ankara'nın küresel güç olarak öne çıktığının altı çizilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın stratejik aklından şu sözlerle bahsediliyor:

"Gerçekten de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki tarafı da yönlendirebilecek kadar becerikli tek lider olduğu için şu anda Rusya ile Ukrayna arasında nihai bir barış anlaşmasının arabulucusu niteliğini en çok taşıyan kişi olarak görülüyor."

Yorumlar (0)
12
az bulutlu