Son Dakika
banner1

ABD Dışişleri’nden ‘YPG terörist mi?’ sorusuna yanıt

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, YPG ve Türkiye’nin kaygılarına dair bir soru üzerine, “Sahadaki Kürt ortaklarımız, IŞİD’i geri püskürtmek ve nihayetinde ortadan kaldırmak için önemli bir unsur oldu. Elbette Türkiye için tehdit oluşturan terörist gruplar var. PKK bunlardan biri” dedi.

DÜNYA 13.01.2023, 11:14
ABD Dışişleri’nden ‘YPG terörist mi?’ sorusuna yanıt

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, YPG terörist mi sorusuna yutkundu

ABD Dışişleri Bakanlığı günlük basın brifinginde Sözcü Ned Price, Yunan gazetecinin “NATO ve ABD'nin çok önemli bir müttefiki olarak Türkiye'den yine övgüyle bahsediyorusunuz. Ancak Türkiye hem NATO'yu hem de ABD'yi teröristlerle işbirliği yapmakla suçluyor. Sanırım Suriye Kürtlerini kastediyorlar. Suriye’de Kürtler ve YGP müttefik mi yoksa Türkiye’nin nitelediği gibi terörist mi” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“Türkiye'nin karmaşık güvenlik ortamının inkar edilemez” diyen Price, diğer NATO müttefiklerinden daha fazla “terör saldırısına” maruz kaldığını söyledi.

Price, “Güvenlik endişelerini gidermek için Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz. Suriye'deki ortak mücadelemizi sürdürürken bu endişeleri gidermek için Türkiye ile birlikte çalışabileceğimize inanıyoruz. Bu da IŞİD'in yeniden canlanabilecek bir pozisyonda olmadığından emin olmaktır’’ dedi.

IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun son yıllarda önemli kazanımlar elde ettiğini, bu kazanımların riske atıldığını ya da kaybedildiğini görmek istemediklerini belirten Price, “Elbette bu konuda Türkiye ile yakın istişarelerde bulunmaya devam edeceğiz. Tutumlarını anlıyor ve takdir ediyoruz. Tutumlarının farkındayız ve ortak zorluklarda Türkiye ile yakın koordinasyon ve işbirliğimizi sürdürmemiz gerekiyor’’ diye konuştu.

Gazetecinin, “Evet ama aynı zamanda YPG ile de işbirliği yapıyorsunuz değil mi?” sorusuna, “IŞİD’i geri püskürtmek ve nihayetinde ortadan kaldırmak için önemli bir unsur oldu. Elbette Türkiye için tehdit oluşturan terörist gruplar var. PKK bunlardan biri. Bu konuda açık olduk. Nihai olarak ortak hedefimizi gözden kaçırmadan Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalışabiliriz. Bu da IŞİD'in yeniden güç kazanacak ya da kendini yeniden oluşturacak bir pozisyonda olmamasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Price yanıtının ardından, gazetecinin ‘’Yani Suriyeli Kürtler terörist değil, sizin müttefikiniz, öyle mi?’’ sorusuna ise çok büyük bir genelleme olduğu yanıtını verdi.

Price, “Çok geniş bir fırçayla resim yapıyorsun. Ben belirli güvenlik endişelerinden bahsediyorum. Ancak size kimin müttefik olduğunu söyleyeyim, Türkiye bir müttefiktir. Ortak kaygılar konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz’' mesajı verdi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu