Son Dakika
banner1

ABD'den Türkiye'ye yönelik F-16 açıklaması

Türkiye'nin NATO'nun değerli bir ortağı olduğunu vurgulayan ABD Dışişleri Sözcüsü Price, "Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait. Önemli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye meşru güvenlik tehditleriyle karşı karşıya." dedi.

DÜNYA 19.01.2023, 09:27
ABD'den Türkiye'ye yönelik F-16 açıklaması



     

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli bir adım geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'ye F-16 satışı ile ilgili kararı ön inceleme için Kongre'ye ilettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la yaptığı görüşme devam ederken Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD'den yeni bir açıklama geldi.

''KİLİT ROL KONGRE'YE AİT''

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Başkan Biden, haziran ayında F-16'ların Türkiye'ye satılması gerektiğini söylemişti. NATO'nun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin karşılaştığı risklere karşı kendini savunabilmesi gerekiyor. Türkiye'ye F-16 satışı konusunda kilit rol Kongre'ye ait. Önemli bir NATO müttefikimiz olan Türkiye meşru güvenlik tehditleriyle karşı karşıya" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: F-16 TALEBİMİZİN KABULÜNÜ BEKLİYORUZ

Mevlüt Çavuşoğlu, Blinken'la yaptığı görüşme öncesi şu ifadeleri kullandı:

''F-16 talebimizi tekrar gündeme getireceğiz. Bu talep sadece Türkiye için değil, NATO'nun stratejik hedefleri için de önemli. Ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda F-16 talebimizin kabulünü bekliyoruz. Müttefikler olarak stratejik diyaloğumuzu devam ettireceğiz. Terörle mücadele konusundaki işbirliği beklentilerimizi artıracağız"

'TÜRKİYE, DÜNYADA ÖNEMLİ BİR ORTAK''

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, dün akşam saatlerinde Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin yaptığı açıklamada "Bu Kongrenin karar vereceği bir konu. Buradan onlara ne yapacaklarını söyleyemem. Türkiye ile ABD bir ittifakı paylaşıyor ve Türkiye sadece bölgede değil dünyada önemli bir ortaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu