banner4
13.10.2019, 22:55

DEĞER ÜRETEBİLME SORUNU

Cografyamız 1000 yılı aşkındır üretim krizi içinde.
Bazılarımız bunu son 300 yıl ile sınırlıyorlar.Ben 700 yıl daha geriye gitmemiz gerektiğini düşünenlerdenim.Yazı sorunun sebeplerini ve tarihsel yanını değil sorunun kendisini irdelemeyi amaçlamaktadır.Konunun derinliği ve dimağımın ve üslubun yetersizliği açıktır.

Batı ile her temas biz de bu yönde bir eksiklik hissi yaratmıştır.Elimize aldığımız son model bir telefon ,direksiyonunu şehvetle kavradığımız bir araba ,izlediğimiz bir film ,dinlediğimiz müzik ,liste inanılmaz derece uzayıp gider ve bizi bilinçaltımızdan çıkmayacak bir aşağılık kompleksi ile başbaşa bırakır gider.Neden biz de yapamıyoruz?

Bu kompleksin yarattığı motivasyonun Da farkındayım elbet.Hiç bir ülkede milli maçlar bu derece ulusal bir yeterlilik testi gibi değildir en basitinden.Üstelik maddi olanı yakalıyor olmamız beni de sevindirmektedir.
Ancak ıskaladığımız bir husus daha vardır ki maddi olan dışında etik,ahlaki ,toplumsal ,kişisel ,ekonomik ,insani kurum ve değerleri üretmede neden çabamız yok debisindedir.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş de bir ekonomist “mikro kredi “denilen bir kurum üretti .Kendi çapında fakirlik ve işsizlik ile çarpışıyor.Yine bu coğrafya insanı “vakıf “kurumunu üretmiştir.1000 yılı aşkın süredir kullanmaktayız.

Aydınımız İyiliği ve değer hükümlerini nasıl kurumsallaştırırıza kafa yormalıdır.Kutsal kitabımızda “salih amel “ iyi işler “diye imandan sonra sıklıkla vurgulanan hükmün anlaşıldığı  kanaatinde değilim.

Ne yazık ki mütedeyyin kitle dini hükümleri vazetme de cevval ama iş cüzzamlıyı tedaviye geldi mi acaba bulaşır mı imtinasında ,dünyanın en yeşil dinine inanıyor ama erozyonla mücadele aklının ucunda bile değil.13 Ekim 2019
Av.Erkul Erdem -İzmir 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu