Son Dakika
banner1

AKINCI-B ilk süpersonik füzeyle hedefi vurdu

AKINCI-B TİHA’dan atılan Roketsan tarafından TRG-230 güdümlü topçu roketinin SİHA’lardan kullanım için geliştirilen TRG-230-İHA ile 100+ km uzaklıktaki hedef başarıyla vuruldu. Atış testinde platform olarak AKINCI-B TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) kullanıldı ve atış 25000 ft yükseklikte gerçekleşti. İşte detaylar...

BİLİM VE TEKNOLOJİ 17.12.2022, 13:34
AKINCI-B ilk süpersonik füzeyle hedefi vurdu

Çorlu’da Baykar Tesislerinden havalanan AKINCI B’den bırakılan TRG-230-İHA, havada otonom ateşlenme yeteneği ile süpersonik hızda hedefine ulaştı. Atış esnasında kanatçık takımının kendi ekseni etrafında dönmesi ise dikkat çekti. Gerçekleştirilen atış ile Türkiye havadan karaya süpersonik balistik füze kabiliyetini kazandı.

AKINCI-B ilk süpersonik füzeyle hedefi vurdu

TRG-230-İHA, belli bir başlangıç hızı ve irtifasına sahip olduğundan 20 ila 150 km arasında etkili menzile sahip. Söz konusu kabiliyet kapsamında uzak mesafelerdeki sabit hedeflere angajman için seyir füzelerine kıyasla daha maliyet etkin bir alternatif kazanıldığı değerlendirilebilir.

ROKETSAN tarafından geliştirilen ve kendini farklı muharebe şartlarında ispat eden TRG-122 ve TRG-230 füzelerinin SİHA platformlarına entegre edileceği dile getirilmişti. İlk etapta KKS (Küresel Konumlandırma Sistemi) güdümlü TRG-122 ve TRG230 füzeleri entegre edilecekken lazer arayıcı başlıklardaki optimizasyonlardan sonra (Isınma gibi etkenlere karşı) daha hassas vuruşlara olanak tanıyan KKS+Lazer güdümlü TRLG-122 ve TRLG-230 füzeleri entegre edilecek.

AKINCI B TİHA’dan TOLUN Minyatür Bomba atışı!

Bayraktar AKINCI B TİHA’dan ASELSAN TOLUN Minyatür Bomba atışı gerçekleştirilmişti. Tekirdağ/Çorlu’dan kalkış yapan AKINCI B, Konya/Karapınar’da (Kuş uçuşu yaklaşık 620 km uzaklıkta) bulunan hedefe ASELSAN Akıllı Çoklu Taşıma Salanı’nda taşıdığı TOLUN Minyatür Bomba ile atış yapmıştı.

Önümüzdeki dönemde SAHA EXPO 20222’de Baykar ve ROKETSAN tarafından imzalanan sözleşme kapsamında AKINCI TİHA’ya ÇAKIR mini seyir füzesi,IIR arayıcı başlıklı MAM-L ve Sungur hava savunma füzeleri de entegre edilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu