banner4
16.05.2023, 09:03

BELÇİKA FAYMONVİLLE TÜRK KÖYÜ

Belçika’nın Almanya sınırındaki Arden Dağları bölgesinde bulunan, Liege eyaletine bağlı olan, 1000-1500 civarı nüfusa sahip bu Köyde yaşayan hiç Türk olmamasına ve nedenleri bilinmemesine rağmen, Faymonville Köyü “Türk Köyü” olarak biliniyor.

Köy sakinleri, komşu il, ilçe, kasaba ve köyler tarafından “Türkler” olarak adlandırılıyor.

Köyün meydanında, Belçika ve Valonya Otonom Bölgesi bayraklarının yanı sıra, Türk Bayrağı da dalgalanıyor.

Köyün merkezinde bulunan ve kütüphane olarak kullanılan binanın girişindeki mermerin üzerinde oyulmuş ay yıldız bulunmakta. Binanın içerisinde de camlara işlenmiş Türk Bayrağı motifleri dikkati çekiyor.

Köydeki en güzel otelin adı ‘Le Vieux Sultan’ yani ‘Eski Sultan’ adını taşıyor.

Köyün ‘Türk Bayraklı Logosu olan “RFC Turkania (Genç Türkler Birliği)” isminde amatör ligde oynayan bir de futbol takımı bile var.

Köye, Türk Köyü denilmesinin nedenleri olarak birkaç gerekçeden/nedenden bahsediliyor.

İlk sebep olarak, Haçlı seferleri sırasında ordu için asker ve yardım toplamaya gelen Kralın askerlerine, ne asker verirler ne de yardım ederler. Savaşın kendilerinin tercihi ve sorunu olmadığını söyleyerek direnirler. Bunun üzerine “Türklerin dostu”, “sanki Türk gibiler”, “Türk Köyü orası” vb derken köyün adı Türk Köyü olarak anılmaya başlanır.

Bir başka rivayet de, 16. Yüzyılda Osmanlılar’la Savaşmak için yardım toplanırken, bu Köyde yaşayanlar Lüksemburg Düşesliğine bağlıyız ve Lüksemburg bu savaşta taraf değildir diyerek yardım yapmayı reddetmişler ve Hristiyan dünyası tarafından yalnızlığa terk edilmişler, ‘Hristiyanlık âleminin düşmanı ve Türklerin dostu’ ilan edilerek, Türk Köyü diye tanımlanmaya başlanılmışlar.

Kilisenin koyduğu yüksek vergileri ödeyemedikleri için Osmanlı imparatorluğunun dolaylı koruması altına girdiklerinden dolayı Türk Köyü olarak adlandırdıkları da rivayetler arasında.

Anlatılan başka bir sebep de, 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan bir olay. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman orduları istila ve işgal için yaklaştığında, köylüler köyün girişine Türk Bayrağı çekerler ve Alman orduları da köyü işgal etmezler. Çünkü Türkiye ile saldırmazlık anlaşması vardır. Gerçekten Faymonville köyü çevre köylerin aksine Nazi işgaline uğramamıştır.

Neticede, hiç Türk yaşamadığı halde, Faymonville Köyü, asırlardır Türk Köyü olarak anılmaktadır.

Her yıl Şubat ayında geleneksel olarak düzenlenen karnavalda, Türk Bayraklı süvariler en önde ve mehter marşı eşliğinde yürüyor. 

Karnavalın Faymonville köyünün bağlı bulunduğu Waimes Belediyesi Başkanının ev sahipliğinde 2013 yılının Şubat ayında yapılan ve Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi ve Başkonsolosunun da davet edildiği ve katıldığı karnavalda karşılıklı hediyeler alıp verilmiş ve oldukça dostane bir ortam oluşturulmuş. Bunların istikrarlı bir şekilde devamı her 2 ülke dostluğuna da çok şey katacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu