www.vasat.com

Kanal İstanbul'un madde madde proje ve hedefleri

GÜNDEM

Asrın Projesi olarak tarihe geçecek ve bugün temeli atılacak Kanal İstanbul Projesi'nin madde madde detaylarında teknik özelliklerinden ekonomik getirilerine kadar her ayrıntı belirtildi.

Türkiye tarihinin en önemli yatırımlarından ve çevre korumaya yönelik en büyük adımlarından biri olan 'Asrın Projesi' Kanal İstanbul'un temelleri, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla atılacak.

İstanbul Boğazı'ndaki gemi tonajlarının artması, gemi boyutlarının büyümesi, riskli keskin dönüşler, kuvvetli boğaz akıntısı, kent içi deniz trafiğiyle kesişen gemi trafiği ve akaryakıt gibi riskli maddelerin tehlike saçması, Kanal İstanbul Projesi'nin temellerini oluşturdu.

Kentte giderek büyüyen sorunlara karşı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın uzmanların destekleriyle hazırladığı projede, depreme karşı dayanıklı, yatay mimarinin baz alındığı yeni yerleşim yerleri planlandı.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN DETAYLARI

Asrın Projesi olarak tarihe geçecek olan ve yaklaşık 7 yılda tamamlanması beklenen Kanal İstanbul'un her detayı merak konusu oldu.

İSTANBUL BOĞAZI'NDAKİ GEMİ TRAFİĞİ

Gelişen teknolojiye ve dünya ticaret ağına bağlı olarak yılda 50 binden fazla geminin geçtiği İstanbul Boğazı'nın mevcut trafiği kaldıramaması, Kanal İstanbul'un ışığını yakan en büyük problem olarak ortaya çıkıyor.

GEÇİŞ GÜZERGAHINDA ZORUNLU PLANLAMA

Gemi geçişine yönelik Montrö Sözleşmesi'nin imzalandıǧı 1930’lu yıllarda Türk Boǧazlarından yılda geçen gemi sayısı 3 bin civarındayken günümüzde dünya mirası kent üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturan etkenler, Istanbul Boǧazı’na alternatif bir geçiş güzergahının planlanmasını zorunlu hale getirmektedir.

2070'LERDE 86 BİNE ULAŞACAK

İstanbul Boǧazı’nın günümüzde yaklaşık 50 bin mertebelerinde olan trafik yükünün dünya ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındıǧında 2070'li yıllarda 86 bin mertebelerine ulaşacaǧı tahmin edilmektedir.

CAN, MAL VE ÇEVRE GÜVENLİĞİ

Kanal İstanbul Projesi’nin hayata geçirilmesiyle; Istanbul Boǧazı’ndaki aşırı baskının azaltılması, muhtemel bir deniz kazası sonrasında yaşanabilecek olayların önlenmesi ve dolayısıyla İstanbul Boǧazı’nın seyir, can, mal ve çevre güvenliǧinin saǧlanması Türkiye için olduǧu kadar Türk Boǧazlarını kullanan tüm ülkeler için de büyük önem arz etmektedir.

KANAL İSTANBUL'UN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Kanal İstanbul projesi, İstanbul Baoğazı'na alternatif olarak Küçükçekmece-Durusu koridorunda planlanmıştır.

Minimum taban genişliği 275 metre olarak planlanan Kanal İstanbul 20.75 metre derinliğinde ve 45 kilometre uzunluğunda inşa edilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.