banner4
30.04.2021, 00:18

ADALET VE TOPLUM

21 yıllık Hakimlik mesleğinin tecrübesiyle yazılmış bir kitap: Adalet ve Toplum. Nisan 2021de Gülnar Yayınları’ndan çıktı.

“Adaleti koruyamazsanız devlet, devleti koruyamazsanız millet yok olur” öz deyişiyle başlayan kitap içeriğinde, adaletin mülkün temeli olması, adaletin gerçek sahipleri, adaletin kaynağı, adaletin şefkatli yüzü, adaletin temelleri olan erdem ve ahlak konuları ile geciken adalet ele alınmış.

Satır aralarında, adalet aşkı yüce bir Hakim’in, adaletsizlik acısıyla pişirdiği tecrübeler anlatılmış. Bir oturuşta okunacak, sade ve anlaşılır dil kullanılmış.

“Gece, hırsızın; ışık, hakikatin dostu” diyerek, hakikat ve adalet için çırpınan bir yürek buldum karşımda. Her adaletsizliği kendine dert yapmış. Sanki her adaletsizlik, onu sevgilisinden ayırmakta. Kitabı okudukça, her nedense Fransız hukukçu Bastiat’ın 1850’lerde kaleme aldığı “Hukuk” (Liberte Yayınları) adlı eser de aklıma geldi. F.Bastiat kendi devrinde toplum düzenini “adaletsizlik” üzere bulmuş ve “Kendiliğinden var olan, adalet değil, adaletsizliktir. Adalet, ancak adaletsizlik yoksa, gerçekleşebilir” demişti.  Mustafa Necati Kayhan da topluma yönelik eleştirilerini sıralamış. 21 yıllık hukuk tecrübesi ile bize şunu söylemek istiyor: Ortada var olan adalet değil, adaletsizliktir. Adalet ise ancak yüksek bir çaba ile var edilebilir. Adalet değerleri yükseltilmedikçe, haksızlık her yerde yaşayacak, adaletsizlik herkesi yıkıma uğratacaktır.

Bizim bildiğimiz şudur: ‘Orman kanunlarının’ geçerli olduğu topluluklarda, dayanışma ve yardımlaşma yoktur. Korku ve itaat hakimdir. Gücü güce yetene saldırır, her türlü işler güven olmadığından mafyaya, suç örgütlerine havale edilir, temel haklar gasp edilir, iş bitiricilik, yalakalık, kurnazlık çoğalır, her yerde makam ve menfaat beklentisiyle gözünü kapama yaygınlaşır, yolsuzluk doğal olur.

Peki böyle bir toplumun adalet bilinci nasıl yükseltilecektir?

Kitabın vermek istedikleri mesajları şöyle sıralayabiliriz:

Birincisi, Adalet kültürü kazanılarak, hukukun üstünlüğü içerisinde, kuralların herkes için geçerli olduğu ilkesini kabul ederek,

İkincisi, hukuk hiçbir güç tarafından yozlaştırılıp araçsallaştırılmayarak, devletin baskı ve ideolojik aygıtları ile insanların hakkı engellenmeyerek, onlara tahakküm kurmayarak, ehliyetli ve liyakatli kadrolar devlette istihdam edilerek ve insanlara şefkat el uzatılarak,

Üçüncüsü, devletin gücü, bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahale etmeyecek şekilde, hesap verebilir denetim esaslarıyla sınırlandırılarak,

Dördüncüsü, kimden gelirse gelsin, haksızlığa, zulme ve zalimliğe herkesçe itiraz edilerek, mevcut adaletsizliğe menfaat beklentisiyle çanak tutulmayarak,

Beşincisi, ahlak ve vicdan kültürü geliştirilerek, empatiyle ‘ötekileştirilenler’ yerine insanların kendilerini koyarak,

Ve de tüm bu çabalar açıkça gösterilmedikçe, var olan adaletsizliğe karşı durulmadıkça, herkesin ‘kurban olma sırasının gelmekte olduğunun’ bilincine uyanarak…

Kitapta insanların önem vermediği diğer bir konu olan ekonomik unsurların, adaletsiz bir toplumda nasıl kötüleşeceğinin örnekleri dahi açıklanmış. Böylece adaletsizliğin etki etmediği hiçbir alan bulunmadığı gösterilmiş.

Belirli konularda kitapta çözüm önerileri de var: Devlet, siyaset eliyle yönetilmekte olduğuna göre, Hakim ve savcıların, siyasetin hukuk bilirlik kalitesini artırmak için milletvekili seçilme imkanlarının teminat altına alınması ve adalet teşkilatında Hakim yardımcılığı kadrolarının ihdas edilmesi ile adli tatil uygulamasının kaldırılarak, adaletin etkin şekilde çabuklaştırılmasının sağlanması gibi.

Kitabın temel felsefesi, “toplum için adalet, bir var olma bilincidir” vurgusu...Adaletsiz bir toplumun birlikte barış içinde yaşaması düşünülemeyeceği gerçeğinden hareketle, M. Necati Kayhan, yıllarca süren meslek deneyimlerini bir kitapla bizim için toplamış. Toplumda adalet bilincinin gelişmesine yönelik bu katkısından dolayı kendisine teşekkür eder, kitabını okuyanların çok olmasını ve pratik hayata hukuk bilincini gözetenlerin daha fazla çoğalmasını dilerim.

Yorumlar (1)
Abdulseddar 3 yıl önce
Herkese tavsiyeye ederim Üstadın tüm kitapları biribirinden sürükleyici
12
az bulutlu